Toni Tuunainen visar vägen – Nu prisas han 

Som vi tidigare berättat får Toni Tuunainen 2021 års Unga KRIS pris. Här kan ni läsa en intervju som också går att läsa i senaste Vägen ut.

– Det känns fint. Det är hedrande att få pris från andra som gör samma arbete och som har samma erfarenheter. Många av oss har ju gjort en egen resa, säger Toni.  

Toni, som bor i Södertälje har haft en del kontakt med Unga KRIS lokalt. Han säger att han även stött på KRIS på anstalt, men att det var när han inte var så mottaglig för budskapet. 

–Jag har stöttat föreningen. Jag hoppas att den kan växa och utvecklas ännu mer så att fler ungdomar får hjälp, stöd och vara med i en gemenskap och ett sammanhang som är sunt.

Toni lämnade det kriminella livet 2011 efter alla negativa konsekvenser det förde med sig, något han berättar om i sin bok Jag var Sveriges mest jagade rånare.

–Jag var mer eller mindre utbränd av all stress och allt man utsätter sig och sina närmaste för. Jag såg inga andra vägar. 

Vändningen kom när han fick fotboja och möjlighet att arbeta. Han föll inte tillbaka utan fortsatte på samma spår, i början med bygg- och elektronikjobb. Länge vågade han inte vara öppen med sin historia, men när han till slut berättade fick han en positiv överraskning.

– Jag märkte – tvärtemot vad jag trodde – att det blev ett positivt mottagande, via det upptäckte jag att det jag har i bagaget kunde hjälpa andra.

Toni berättar att han är stolt över priset, då han ser det som en ”unik händelse.” Några priser i sportsammanhang eller liknande har han inte fått. Han ser det även som ett erkännande och en fin gest att det görs mellan organisationer som arbetar inom samma område.

-Det visar att det inte finns någon prestige mellan oss. Det ger energi framåt att fortsatta, säger han.

Planen för framtiden är att studera till socialpedagog och att parallellt fortsätta arbetet med ungdomar, främst sådana som är placerade på HBV-hem. Planer på en metodbok finns, om än främst på idéstadiet. 

Toni fick priset med motiveringen: ”för hans inspirerande verksamhet som coach, handledare och föreläsare för avhoppare, elever, ungdomar och socialt yrkesverksamma.” 

Priset delades ut på en ceremoni med Unga KRIS förbundet den 28 juli, med diplom, presenter och grillning.

Med det önskar Unga KRIS Toni all lycka med sin verksamhet och önskar honom grattis till priset.

Unga KRIS

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *