Ecstasy

Historia
Ecstasy utvecklades ursprungligen av läkemedelsföretaget Merck år 1912. I sin ursprungliga form var ecstasy känt som ”MDMA” (metylendioxidmetamfetamin). Den användes 1953 av amerikanska armén vid tester angående psykologisk krigföring, och kom åter fram på 1960-talet som ett psykoterapeutiskt läkemedel för att ”minska hämningar”.1 Det var inte förrän på 1970-talet som MDMA dök upp som en partydrog.

Drogen testades under 50-talet på djur men biverkningarna var så allvarliga att forskarna avrådde från att använda preparaten. Trots detta så forskade amerikanska psykiatriker vidare på människor då de trodde att MDA skulle kunna laga spruckna relationer och bota världsfreden. Efter rapporter om svåra kroppsliga biverkningar, såsom hög feber, hallucinationer, andningssvårigheter och krampanfall, förbjuds drogen.

Vad är ecstasy?
Drogen klassas som ett centralstimulerande narkotikapreparat under klass 1 i Sverige, vilket innebär att den inte har någon som helst samhällsnyttig funktion som till exempel morfin som kan användas som bedövningsmedel i vården. Ecstasy används idag främst som en partydrog och säljs vanligtvis i tablettform för så lite som 3-9 euro per tablett.

I början av 1980-talet marknadsfördes MDMA som ”det häftigaste inom det fortlöpande sökandet efter lycka genom kemikalier”, och innedrogen vid många weekendpartyn. MDMA var fortfarande laglig 1984 och såldes under namnet ”Ecstasy”, men förbjöds 1985 på grund av att den inte var säker.

Gatunamn och användning
Idag säljs många olika droger under namnet Ecstasy, t.ex. MDA, MDEA, MMDA, PMA. Ecstasy lockar främst ungdomar som vill ha häftiga upplevelser. ruset kan ge starka lyckokänslor och förstärkt självförtroende, personen blir som förälskad och pratar mer. Större doser kan ge hallucinationer och dessa förstärks vid s.k. ravepartyn där det dansas i timmar för att uppnå trans. Ecstasy fungerar som ett nervgift, engligt vissa forskare, och ger skador på nerver, hjärnan och signalsubstansen. Missbrukaren kan drabbas av personlighetsförändringar, bli aggressiv och okontrollerat äta mängder av godis.

Vilka effekter ger Ecstasy?
Den som tar Ecstasy upplever ett rus och man får tillfälligt ökad empati. Detta tog man vara på inom den psykologiska forskningen innan det blev olagligt. Ruset håller i sig i ca 3-5 timmar och man känner en direkt närhet till andra och känslan att förlåta oförrätter ökar starkt. Drogen är främst populär i ravekretsar, eftersom man anses komma andra närmare när man tagit Ecstasy när man dansar. Drogen är dock farlig eftersom kroppens förmåga att kontrollera sin egen temperatur minskar och detta gör att man måste dricka mycket vatten under tiden man tar Ecstasy annars kan man bli överhettad. Man kan börja skaka och gnissla tänder och detta sker oftast om man tar Ecstasy med alkohol. Går det för långt kan kroppen kollapsa och drogen påverkar också levern. Tar man Ecstasy kan man också få bestående hjärnskador, vilket beror på att drogen påverkar dopaminet och serotoninet. Detta kan leda till ett akut tillstånd som kallas för Serotonergt syndrom som är livshotande och kräver vård direkt.

Hur och när började Ecstasy missbrukas?
På 1970-talet började missbrukare använda Ecstasy och det såldes under namn som ”Love Drug” och ”Love Pills” – den marknadsfördes som ”drogen” som skulle skapa kärlek mellan människor och t.o.m världsfred. Ecstasy spreds och blev en festdrog runt om i världen.

Efterhand kom det in rapporter om allvarliga biverkningar som hög feber, hallucinationer, störd hjärtrytm, andningssvårigheter och krampanfall – detta ledda till att drogen förbjöds i England 1977 och i USA 1985.

Vad händer när man tar Ecstasy?

  • Stark lyckokänsla.
  • Personen kan känna sig öppen och positiv till allt och alla runt omkring sig.
  • Personen blir som förälskad, pratar mer och blir ”kramig”.
  • Känslan av ett ökat självförtroende.
  • Mer energi och styrka är också vanligt.

Biverkningar av Ecstasy 

  • Benen domnar.
  • Kraftiga svettningar.
  • Muskelspänningar.
  • Kramp i käkarna.
  • Darrningar i kroppen.

Större doser av Ecstasy kan ge hallucinationer och drogens effekt kan även förstärkas av dans, musik och ljusshower – då det dansas i timmar för att uppnå olika transtillstånd – personen är som i en ”annan värld”.

Vilka skador kan uppkomma?
Det har förekommit dödsfall av Ecstasy – den senaste tiden pga av en variant som slarvigt kallas ”Superman” eller ”Stålmannen”. Namnet kommer från Supermanloggan på tabletten.

Det har hänt att ungdomar dansat i timmar på fester och blivit överhettade och avlidit. Man har uppmätt temperaturer på 43 grader hos de som varit förgiftade. Förmodligen beror de höga temperaturerna på att ungdomarna inte druckit tillräckligt med vätska – de dog för att hjärtat inte orkade slå längre, inre blödningar och krampanfall.

Andra skador som skett vid intag av Ecstasy är förgiftningar med hög feber, förhöjt blodtryck, hög puls, krampanfall och skador på lever och njurar. Lyckligtvis har de flesta överlevt efter intensivvård på sjukhuset – men alla var inte lika lyckliga.

Källor
www.drogportalen.se/ecstasy/
se.drugfreeworld.org/drugfacts/ecstasy/what-is-ecstasy.html
www.droginformation.nu/ecstasy-drogen-som-kan-vara-livsfarlig/

Comments are closed.