Dopning

Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel med avsikt att öka musklernas styrka och volym, ofta av estetiska skäl. Missbruk av dopningsmedel räknas idag som ett samhällsproblem.

Vanligaste dopningsmedlet är Anabola androgena steroider (AAS). AAS är för många en snabb och mycket effektiv genväg till en större kropp men de positiva effekterna kan snabbt vändas till att bli negativa. Risken att få både fysiska och psykiska biverkningar är stor. Vilka biverkningar man riskerar påverkas bland annat av individuella arvsanlag, ålder, kön, dos och hur länge man tagit preparaten. Man vet ännu inte hur bestående biverkningarna är efter avslutat missbruk då långtidsstudier saknas. Skadorna kan komma redan efter ett par veckor och kan bli bestående trots att man slutat.

Androgena Anabola Steroider

Anabola androgena steroider (AAS) är ett samlingsnamn för olika substanser som ger liknande effekter. Dels en anabol effekt, det vill säga uppbyggande, som gör så att musklerna växer och en dels en androgen effekt, som utvecklar det manliga könet och ger mer hårväxt. Det här beror på att AAS innehåller det manliga könshormonet testosteron. AAS användes först som kroppsstärkande medicin vid sjukdom och för att påskynda läkning vid brännskador. Det användes även av soldater under andra världskriget för att öka deras aggressivitet och muskelstyrka. Under 60- talet spred sig användandet till hela Europa, särskilt bland idrottare.

AAS är vanligast bland män i åldern 17-35 år som styrketränar. Debuten sker ofta i 20 års åldern. Ofta handlar det om en längtan efter en snyggare mera muskulös kropp. Detta i kombination med ett socialt tryck i träningslokalen kan vara en av inkörsportarna till att börja experimentera med dopningsmedel.

AAS ger en snabb viktökning, musklerna ökar i volym och man orkar träna hårdare än tidigare. Många upplever att självkänslan ökar i takt med att man blir starkare och större. Ökad sexlust och energi är vanligt under kur.

Kännetecken att hålla utkik för:
Snabb viktökning (Onormalt snabb viktökning, 10-15 kg på 3 månader är inte ovanligt).
Moonface (Kroppen binder mer vätska, personen ser mer “uppblåst” ut).
Akne (Akne är ett vanligt problem. Ofta kan det vara fråga om svårartad akne, dvs bölder snarare än vanliga “finnar”.)
Kvinnor kan få basröst (Kvinnor som tar ASS riskerar att få ett sänkt röstläge, dvs en mera manlig röst).
Kort stubin (Under pågående missbruk kan personen ifråga ofta bli aggressiv och lynnig).

Biverkningar för män:

  • Aggressivitet och depression
  • Hudbristningar
  • Acne på rygg, skuldror och bröst
  • Stora förändringar i humör och självförtroende
  • Förändrad sexlust

Biverkningar för kvinnor:

  • Förstorad klitoris
  • Mörkare röst
  • Ökad behåring på kroppen
  • Oregelbunden mens

GHB

GHB var från början ett läkemedel för behandling av hjärtproblem. GHB är en förkortning av Gamma-Hydroxy-Butyrat.

GHB ger en känsla av välbefinnande och upprymdhet, som kan påminna om alkoholens rus. GHB är snabbt beroendeframkallande. Drogen är svår att dosera utan att få biverkningar, såsom blodtrycksfall, huvudvärk, svimningar och svåra förgiftningar som kan leda till medvetslöshet och dödsfall. En GHB-påverkad person är slö, dåsig och avkopplad.

GBL är ett lösningsmedel som används inom industrin för avfettning, färgborttagning och rengöring. Sedan GHB blev narkotikaklassat har missbrukare gått över till GBL istället, då GBL omvandlas i kroppen till GBH och ger samma påverkan och skador.

Efedrin

Efedrin är klassat som läkemedel i Sverige, men det finns med på WADA:s dopinglista över förbjudna dopningsmedel. WADA står för World Anti-Doping Agency och är en organisation som arbetar mot dopning inom idrotten. Efedrin har helt andra effekter på kroppen än AAS och används i fitness-sammanhang för att tappa vikt istället för att få musklerna att växa. Efedrin är ett centralstimulerande medel som finns i vissa läkemedel, till exempel i astma- och hostmediciner.

Så påverkas kroppen 

Efedrin är centralstimulerande, det vill säga påverkar det centrala nervsystemet, och ger ökad puls och man kan få högre blodtryck. Det minskar aptiten och hunger- och sömnkänslorna så att man känner sig piggare och mindre hungrig. De kraftigaste biverkningarna är att hjärtat och blodomloppet ansträngs. Man kan också må dåligt psykiskt, till exempel drabbas av oro och rastlöshet kopplat till sömnproblem. Ångest, skakningar, huvudvärk och kräkningar är andra biverkningar.

Källor
www.dopingjouren.se/dopning
www.drugsmart.com/fakta/dopning/
www.drogfritt.nu/
www.rf.se/Antidoping/Antidopingarbetet/Dopingsomsamhallsproblem/Dopingidinnarhet?

Comments are closed.