Leva med missbruk

Sandra 16 år. Jag har själv vuxit upp med en pappa som varit missbrukare och det innebar att många av hans missbrukarkompisar ofta var hemma hos oss. Det var väldigt mycket bråk, gap och skrik. Hela tiden måste man tänka på vad man gjorde och sa. Han slog aldrig mig, men däremot slog han mamma och min syster. Jag vet att han gjorde sig kompis med mig för att jag skulle vara på hans sida när mamma ville slänga ut honom. Det jobbigaste med att bo med en förälder som missbrukar är att aldrig veta vad som väntar en när man kommer hem. Är han full eller nykter, är han påverkad av knark eller inte, denna osäkerhet gjorde mig nervös.

Ibland tänkte jag att det kanske var mitt fel att han var sådan. Jag blev osäker och visste inte vad jag skulle ta mig till. Ibland kunde jag vakna mitt i natten av att polisen kom och hämtade honom. Jag kunde komma hem från skolan då polisen hade gjort en husrannsakan och då låg alla mina kläder och leksaker på golvet. Polisen hade letat efter knark.

Än idag ar jag svårt att lita på folk. Nu försöker jag gå vidare med mitt liv och undvika att tänka på allt tråkigt som har hänt. Pappa tog sedan sitt liv med hjälp av läkemedel. Nuförtiden försöker jag tänka tillbaka på våra fina stunder tillsammans, som t.ex. när vi åkte och badade när han var nykter och då, för stunden fri från droger.

Michael f.d missbrukare 40 år. Jag har tagit de flesta droger som finns, hasch, amfetamin, piller, opiater och sniffningspreparat. Jag hade turen att hitta ett bra behandlingshem och kom helskinnad ur mitt missbruk. De sista sex månaderna kunde jag ta tre gram amfetamin, 10 gram hasch och tjugo flaskor öl om dagen. Hela mitt liv gick ut på att jaga droger eller pengar till droger! Kriminalitet var enda utvägen eftersom jag behövde stora pengar varje dag. Det var mycket inbrott, bilstölder och andra stölder.

I början tog jag droger för att lösa problemet att jag var blyg för tjejer. När jag tog drogen försvann problemet och sedan gjorde jag detta till en “lösning”. Tyvärr blev jag beroende och jag behövde mer och mer droger. Livet blev tuffare och till slut satt jag fast i skiten. Vändpunkten kom efter ett nästan 10 årigt missbruk, då jag insåg att så många människor mådde dåligt av mitt missbruk och jag själv mådde jättedåligt. Jag kom då i kontakt med ett behandlingshem och blev drogfri.

Lars 25år. Han hade ett hektiskt jobb i ett eget företag, var nygift och hade två små barn. Lars kände sig stressad och hade svårt att koppla av. För att varva ner, så började han röka hasch vissa kvällar. Han tog mer och mer och till slut rökte han hasch flera gånger om dagen. Detta ledde till att företaget gick i konkurs, frun lämnade honom och tog barnen med sig.

Idag, 35 år senare. Lars är 60 år och bor ensam som en eremit i ett litet hus på landet. Han odlar potatis och rödbetor, i en bit in i skogen har han även en marijuanaodling. Lars får lite bidrag som endast räcker till hyran, därför består hans måltider året runt, mest av de potatisar och rödbetor han odlat. Har får sällan besök då nästan inga människor står ut med honom längre.

Källor
drogfritt.nu

Comments are closed.