Kolla in detta avsnitt från De Ba Aura där de intervjuar våren Jacob Fraiman och Robert Lyck. De diskuterar många intressanta ämnen!
Se klippet nedan
Kolla in detta avsnitt från De Ba Aura där de intervjuar våren Jacob Fraiman och Robert Lyck. De diskuterar många intressanta ämnen!
Se klippet nedan
Kolla in här! Jacob Fraiman gästar Youtube kanalen Gynnestams. Klicka in på klippet här.
Våran alldeles egna Ordförande Jacob Fraiman delar med sig om hur du skyddar ditt egna barn mot gängkriminella personer och deras försök att rekrytera.
Klicka på bilden nedanför för att komma till klippet.
Foto: Johanna Talamo/SVT
P4 Södertälje intervjuar våran Förbundsordförande Jacob Fraiman. Jacob pratar om PTSD och hur många unga kriminella drabbas allt oftare då de blir utsatta för våldshandlingar. Klicka in på länken nedanför för att komma till intervjun!
Klicka in på länken här för att kolla på intervju med våran egna förbundsordförande Jacob Fraiman. Intervjun handlar om det våld som drabbar gängkriminellas familjer för att komma åt sina fiender.
Våran egna Jacob Fraiman har blivit intervjuad av Arbetarbladet, klicka in på länken nedan för att komma till artikeln.
Jacob var livsstilskriminell: “Det är inget liv” Redan som barn började Jacob Fraiman, 45 år, begå brott. Under flera år var han kriminell. Han ville bryta sig loss, men drogs hela tiden tillbaka. Ett långt fängelsestraff förändrade allt. Nu hjälper han andra att lämna brottets bana. Jacob Fraiman, 45 år, beskriver sig som tidigare livsstilskriminell. Han har två långa fängelsestraff för våldsbrott bakom sig och har suttit häktad flera gånger. Ordet “livsstilskriminell” använder han återkommande eftersom han tycker att benämningen “yrkeskriminell” är vilseledande. Att vara kriminell är inget yrke. – För min del handlar det om arv och miljö
https://www.arbetarbladet.se/2022-03-27/jacob-var-livsstilskriminell-det-ar-inget-liv
I november förra året var Unga KRIS Västerås med när flera av staden invånare mindes dem som gått bort på grund av droger. I samverkan med myndigheter och andra föreningar tände man ljus och deltog i en minnesgudstjänst.
Vi mötte upp Riikka Heinola och sjuttonåriga Shiraz och Daniel för att fråga om deras förväntningar inför ljusmanifestationen och minnesgudstjänsten. Den gick under titeln ”Låt oss aldrig glömma” och arrangerades av Västerås samverkansråd mot droger, där Unga KRIS ingår. Detta var det tredje året Unga KRIS deltog.
– Det har varit en fin gest, sa Shiraz som gick med förhoppningen att det skulle bli som föregående år, men med mer folk, när pandemins restriktioner för folksamlingar hävts.
Riikka, som är ordförande för föreningen, hoppades på många människor och en god gemenskap. Hon berättade att det brukar komma alltifrån barn till pensionärer och ungdomar, föräldrar, föreningar och fritidsgårdar.
— Det blir mycket kärlek, värme och omtanke. Det blir en fin sammanslutning av människor, sa Riikka.
Gudstjänsten hölls i Västerås Domkyrka, där ljus tändes, musik spelades och tal hölls från olika föreningar och Västerås stad. Unga KRIS brukar också tala, men i år hade man lämnat över till Mikaela Lindqvist, från föreningen Sann Krigare, som berättade om sin son som 22 år gammal gick bort i beroendesjukdomen. Det var mycket gripande där hon stod tillsammans med sin dotter Jennifer, samt med Riikka.
Mikaela och Jennifer är också medlemmar i Unga KRIS. De både föreningarna är i samverkan, bland annat genom att tillsammans samla in namn som de skrivit på ljus, vilka de satte ned vid en kyrkogård senare under kvällen.
Men innan dess gick man med facklor till Sigmatorget, där flera marschaller formade ett stort hjärta. Det blev en fin sammankomst som infriade förväntningarna. Mycket folk. Mycket värme.
Unga KRIS
I detta inslag från SVT Nyheter kan ni höra vår Jacob berätta om vad han tror hade behövts när han var ung, för att styra bort honom från den kriminella banan.
Nu välkomnar vi nybildade Unga KRIS Stockholm till vår Unga KRIS-gemenskap. Här ser vi den nya styrelsen ha sitt allra första styrelsemöte!
“Sökte sig till kriminella: ”Där behövde jag inte betyg” I inslaget får ni ta del av vår ordförande Jacobs berättelse och höra mera om vilka tydliga riskfaktorer som finns för att hamna i tung kriminalitet.TV4 Nyheterna har gjort en granskning som visar att det finns ett tydligt samband mellan att inte gå klart skolan och att hamna i grov kriminalitet. Jacob som har två långa fängelsestraff för rån och våldsbrott bakom sig, menar att problemen började tidigt med en strulig familjesituation.
Han hittade drogerna i högstadiet. I åttan, efter att ha kommit påverkad till skolan flera gånger, stängdes han av.– Jag har inte gått klart grundskola eller gymnasiet. Det gjorde att jag drogs till den där miljön där jag inte behövde betyg och sådär, säger han till TV4. TV4:s granskning visar att bara 18 av 102 unga åtalade och dömda för mord, mordförsök och grova vapen- och narkotikabrott hade fullständiga betyg från grundskolan. Jacob lärde sig att skriva och läsa under tiden i fängelse. Sen har han utbildat sig till behandlingsassistent. Idag är han vår förbundsordförande.