Amfetamin

Amfetamin framställs i laboratorium – och drogen tillhör gruppen centralstimulerande droger – vilket betyder att den påverkar det centrala nervsystemet – nämligen hjärnan och ryggmärgen. Man brukar kalla Amfetamin för tjack.

Historia
Första gången som Amfetamin framställdes var 1887 – senare på 30-talet framställdes Amfetamin som ett läkemedel mot förkylningar och täppta näsor men det användes också för att väcka folk ur sömnmedels-förgiftningar.

Under andra världskriget behövde man uthålliga soldater och man gav då Amfetamin till soldaterna för att de skulle orka mer och kunna gå längre sträckor utan varken sömn och mat. När kriget var slut så fanns det mycket Amfetamin kvar i olika lager och det spreds nu i samhället – vilket är orsaken till de stora problemen som finns med med Amfetaminmissbruk.

Läkemedelsföretagen lanserade Amfetamin som bl a bantningspiller och som uppiggande medel till nattarbetare, idrottsmän, lastbilschaufförer etc. Även piloter fick Amfetamin för att klara av långa nattflygningar.

Idag används Amfetamin till barn och vuxna för adhd och skrivs ut på licens.

Hur ser Amfetamin ut?
Amfetamin är ett vitt pulver men kan ibland ha en skiftning åt gult, rosa eller grått. Amfetamin kan tas på olika sätt t ex ätas som tabletter eller kapslar, sniffas, drickas eller injiceras.

Vad händer under ett amfetaminrus?

Ruset gör att missbrukaren känner sig stark och livskraftig med ett ökat självförtroende, får skärpta sinnesförmågor och ett minskat behov av sömn och mat. Han pratar fort och livligt och kan lätt bli aggressiv. Ibland tas amfetamin i flera dygn utan att personen sover något. Missbrukaren har stora och stela pupiller, pratar mycket, rör sig fladdrigt och har svårt att sitta still. De får ofta nervösa ryckningar, gör grimaser och smackar högt. Vid höga doser kan missbrukaren bli förvirrad, aggressiv med kort stubin och farlig för sin omgivning.

Vanligt är att de tar Amfetamin under flera dygn i ett sträck – utan avbrott för sömn. Efter en intensiv period brukar de sedan sova i flera dygn.

Kan man se om någon tagit Amfetamin?
En person som är påverkad av Amfetamin har:

  • Stora stela pupiller.
  • Pratar mycket och.
  • Rör sig fladdrigt.
  • Svårt att sitta still.
  • De blir torra i munnen och smackar ofta med munnen.
  • De har nervösa ryckningar, som kallas ”ticks”.
  • De gör grimaser och är mycket rastlösa.

Amfetamin-missbrukaren kan även vara aggressiv, retlig, förvirrad och ha kort stubin.

Vilka skador kan det ge?
Amfetamin minskar aptiten vilket leder till att missbrukaren blir undernärd, mager med vitamin- och mineral brister. Kroppens slemhinnor torkar ut, saliven blir seg vilket orsakar tandskador. Många missbrukare hamnar i förvirringstillstånd och får för sig att de är förföljda.

Här är ett exempel från Ronny, en kille som missbrukade Amfetamin. Han berättar om att ta för mycket Amfetamin och få förföljelsepanik.

”Jag var slutkörd på Amfetamin, ingen sömn och nästan ingen mat på flera dygn. Jag tejpade för fönster, nyckelhål och dörrspringor för att ingen skulle kunna titta in. I detta tillstånd hörde jag olika röster som kommenterade allt jag gjorde – det var jättejobbigt!”

Kan man få en överdos av Amfetamin?
En överdos av Amfetamin kan leda till dödsfall – dessa orsakas av att blodtrycket höjs vilket kan ge hjärnblödning, kramper och hjärtattack – obehagliga biverkningar.

Vad är metamfetamin?
Metamfetamin är en mycket starkare variant av Amfetamin. Drogen har många smeknamn och kallas även för ”Ice, glas, crystal och speed”.

Hur ser metaamfetamin ut?
MetaAmfetamin är för det mesta ett vitt pulver som ibland kan vara svagt rosa, grågult, brandgult och brunt. Pulvret kan också pressas till tabletter – detta sväljs eller injiceras.

Metamfetaminet kan även framställas i en speciell kristallisk form och då ser det ut som krossad glas, grovt salt eller is. ”Ice”, den kristalliska formen är gjort för att rökas och den skapar enormt kraftiga effekter. Dessa effekter är mycket starkare än vanligt Amfetamin och drogen verkar mycket längre, ibland upp till 24 timmar.

Metamfetamin är en mycket beroendeframkallande drog eftersom den skapar ett falsk välbefinnande och detta gör att missbrukaren vill ha mer och mer.

Vilka effekter skapar det?
Först upplever missbrukaren en falsk känsla av energi och en känsla av att må bättre. Ruset ger först en stark ”kick” vilket gör att missbrukaren känner sig stark och livskraftig och ofta upplever en känsla av ett större självförtroende och skärpta sinnesförmågor. Kicken gör att hjärtslagen ökar samtidigt som blodtryck och puls ökar, detta kan hålla på i ca 30 minuter.

MetaAmfetaminets rus kan hålla på i flera timmar och under denna påverkan kan missbrukaren bli väldigt förvirrad, grälsjuk och otroligt aggressiv. De kan också bli helt fixerade vid någon aktivitet och hålla på med denna sysselsättning i flera timmar så som att sätta ihop saker som inte är trasiga, ha sex eller städa för att nämna några.

Fruktansvärda mord har begåtts av ice-missbrukare, som kan vara väldigt farliga för sin omgivning.

Långsiktiga skador av metamfetamin

De negativa verkningarna är att missbrukaren får en extrem viktförlust eftersom hungerkänslor försvinner, de får också sömnsvårigheter och blir hyperaktiva.

När en missbrukare använt metamfetamin en längre period så kan detta ge obotliga skador. Ökad hjärtaktivitet och förhöjt blodtryck, skadade blodkärl i hjärnan vilket kan ge stroke. Även lever, njurar och lungor kan få skador. De missbrukare som återhämtar sig från ett missbruk lider ofta av minnesluckor och stora humörsvängningar.

Överdos av metamfetamin kan leda till dödsfall. Dödsfallen orsakas av att blodtrycket höjs vilket då kan ge hjärnblödning, kramper eller hjärtattack.

Avtändning
Avtändning från Amfetamin och metamfetamin kan vara oerhört tufft och smärtsamt med svår abstinens.

Avtändningen från Amfetamin kan pågå länge och missbrukaren blir ofta:

  • Orolig
  • Rastlös.
  • Aggressiv
  • Misstänksam
  • Deprimerade
  • Känna ett starkt drogsug.

När Amfetaminet går ur kroppen kan de falla i djup sömn som varar i flera dygn.

Källor
www.droginformation.nu/fakta-om-amfetamin-och-dess-effekter/
www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=32

Comments are closed.