På vägarna med Unga Kris

Under sommaren har Unga KRIS lokalföreningar fått ta emot nya kläder och annat material. Samtidigt fick Gävle, Sundsvall och Västerås besök av Jacob, Matthias och Petri som var ute på resa. Vi-känslan var på topp! 

Under några heta dagar i juli följde undertecknad (Matthias Matsson) med på en resa med Jacob Fraiman, ordförande Unga KRIS, och Petri Ylitalo. Vi var representanter för Unga KRIS Sverige såväl som för Unga KRIS Södertälje. Det var en resa norrut och västerut, med häng och samvaro med tre lokalföreningar. 

Samtidigt hade nytt Unga KRIS-material inkommit till Unga KRIS Sveriges huvudkontor i Södertälje: Kläder, informationsmaterial, stickers och mappar (perfekt för ungdomar i skolåldern.) Detta har kommit alla lokalföreningar till handa, men under resan passade vi på att dela ut dem in real life.


Resan styrde först kos mot Gästrikland, närmare bestämt lokalföreningen i Gävle. Johanna Hallin Karlsson, ordförande Unga KRIS Gävle och Anetta Hellgren tog glatt emot oss och allt material. 

Det var dag med strålande solsken. Efter att vi åt lunch vackert beläget vid Gävleån, samlades vi i föreningslokalen där alla samtalade om smått och gott, medan jag intervjuade Johanna på kontoret. 

Pandemin har gjort att mycket av verksamheten legat nere, till exempel föreläsningarna och samarbetet med Sveriges Fängelsemuseum (som ligger i Gävle), där skolever från ett vidsträckt område åkt till museet för att därefter ta del av Gävle-KRIS:arnas lifestories. Fokus har varit den dagliga verksamheten och nu under sommaren har man inte minst haft ett midsommarfirande (se senaste numret av KRIS medlemstidning Vägen ut).

Johanna har även deltagit i media, ett porträtt som återpublicerades i förra numret av Vägen ut. Att dela sin historia på det viset är en upplevelse som ger delade känslor, främst när det river upp saker från det förflutna.

– Det är lite stressigt, men jag vet att jag gör ett bra jobb. Det är många som hör av sig och vill prata, sa Johanna. 

Innan vi rörde på oss var det en sak Johanna ville tillägga till intervjun. Att Unga KRIS och KRIS varit med henne och varit hennes hjärta sedan första gången hon blev drogfri.

– Min dröm har alltid varit att det ska blomma igen och att unga och vuxna ska se hur fin gemenskapen är. Vi har det bra, sa Johanna. 

Resan fortsatte inom Norrland, närmare bestämt Medelpad och Sundsvall, där bland annat Lilly Malmsberg, ordförande, Unga KRIS Sundsvall och Tony Arksand tog emot oss utanför KRIS-huset med sin drake (en av många i drakarnas stad, men den enda KRIS-draken). 

Efter att tagit emot Unga KRIS-materialet gick vi i in, där det vid första anblick såg ut som vanligt, med undantag för att man gjort utrymme på vägen för en framtida tavla med KRIS nya devis: Jämställdhet.

Men när vi så gick ner i källaren som hyser ungdomarnas lokaler, var det något helt annat än senast Vägen ut besökte Sundsvall (se Vägen ut #4–2020). Borta är allt bråte och framför oss stod ett mysigt inrett rum där Sundsvall ungdomar kan spela spel, titta på film eller bara hänga. Vilket de gör helst i mörkret, sa Unga KRIS Sundsvalls coacher roat.

– Min bild är att vi ska vara som en fritidsgård, fast på ett säkrare sett, där vi förespråkar det nyktra och drogfria, sa Tony och la senare till:

–Vi vill komma ut som ett alternativ till det här att man under en lördagskväll tycker ”satans vad tråkigt när moppen har dåligt med soppa”, sa Tony och skrattade till. 

När dagen gick mot sitt slut hade vi haft många givande samtal om läget för den färska Unga KRIS-föreningen, som när intervjun gjordes förberedde sig för femkamp.

– Vi har kommit i gång på riktigt nu. Vi har haft aktiviteter, spridit ordet att vi finns till ungdomar. Vi har fått ett helt annat driv i styrelsen, sa Tony som dock vill få in mer som kan lägga tid på föreningen.

Efter en övernattning i Sundsvall rörde vi oss nedåt i landet, mot Västerås. När vi kom fram fick vi på en parkering till en galleria möta upp en stor samling av Västerås Unga KRIS:are, som mycket nöjsamt tog på sig Unga KRIS-t-shirts (de tjockare tröjorna åker nog på någon dag utan värmebölja).

– Det är helt fantastiskt. Det var precis vad vi behövde i vår förening. Det pratas om att syns man inte, finns man inte och vi har tyvärr inte synts, sa Riikka Heinola. 

Flera av lokalföreningarna var lika positiva och anser att det nya materialet kommer väl till pass. 

– Det är jätteschysst, de är supersnygga, sa till exempel Lilly Malmsberg, Unga KRIS Sundsvall, som har gått i tankar om att trycka egna tröjor. 

Efteråt åkte vi och Västerås-ungdomarna ut till en gokart-bana. Unga som vuxna deltog i den adrenalinstinna motoraktiviteten. Innan undertecknad själv deltog i racet intervjuade jag Riikka bredvid banan. En rätt speciell känsla att intervjua bredvid ljudet av de små bilarna och deras skarpa svängar.

Riikka säger att det går bra för Unga KRIS Västerås, med undantag för att de saknar egna lokaler. Hon säger dock att de håller fast vid att de haft lokaler tidigare och att man är  

en stabil och trygg grupp med både tjejer och killar. De fortsätter träffas för kontinuerliga aktiviteter. 

Sommaren har de spenderat med bad, fikaträffar och besök på Gröna Lund. Framöver kommer man även arbeta uppsökande på kvällstid i olika utsatta områden. Liksom i många städer i landet händer det en del i Västerås. 

– Det är mycket kriminalitet och ungdomar i utanförskap. Där vill vi kliva in och göra ett förebyggande arbete, sa Riikka. 

Ett förebyggande arbete som, vad vi kunde se under vårt stopp i Västerås, är mycket uppskattad bland Västerås Unga KRIS:are. 

Efter två intensiva dagar åkte vi tillbaka till Södertälje. Materialet till lokalföreningarna i Falkenberg skickades postvägen, medan materialet till Strängnäs hämtades av ordförande Jan Ukkolin. Efter resan passade jag på att kolla läget med de två föreningarna. 

Alexander Bengtsson, ordförande Unga KRIS Falkenberg, är mitt uppe i kroppsarbete när han svarar. Lokalföreningen i Falkenberg har generellt haft fokus på arbete för att finansiera verksamhet, vilket varit svårt under pandemin. Men nu börjar skutan vända och man är man mitt uppe i ett samarbete med föreningen Växa Sverige, med att till exempel tvätta gårdar. Målet är att få tillbaka fokuset på ungdomar och komma tillbaka in till skolorna. 

Inom KRIS och Unga KRIS försöker man i och med introduktionen av KRIS-dagarna arbeta mer efter en ”Vi-känsla.” (Se Vägen ut #4–2020) Var man än befinner sig i landet, och avsett om man tillhör ”vuxna” eller Unga KRIS ska man känna att man är en del av KRIS. 

Alexander säger att Falkenberg verkar enligt denna princip genom att KRIS och Unga KRIS arbetar tätt in på varandra. Man ser sig som ett KRIS. Han vill även ha mer vi-känsla inom hela KRIS.

– Att man ska kunna hitta tiden, åka runt och jobba mer tillsammans i olika projekt, säger Alexander.

Lilly Malmsberg Sundsvall, sade apropå detta att de gärna tar emot tips från de andra föreningarna. Konceptet med vi-känsla uppskattar hon.

– Det är det som är grunden till allt. Vi här har en schysst vi-känsla, det är jätteschysst om hela Sverige skulle känna att man får utbytte av varandra, sa Lilly under intervjun. 

–Jag tycker att vi-känslan alltid funnits i Unga KRIS, däremot har det varit svårare i KRIS-sammanhang. Tanken och konceptet är jättegod, men man behöver jobba för det, sa Riikka Heinola, Sundsvall.

Vi-känlsan går hand i hand med den nya devisen jämställdhet, vilket var något Johanna Hallin Karlsson lyfte fram:

–Det senaste ett eller två åren har det hänt jättemycket med KRIS och Unga KRIS sammanhållning. Och det stora är att se alla kvinnor som reser sig upp, synas och tar plats på ett helt annat sätt än tidigare.

Jonny ”Elvis” Markskog, Unga KRIS Strängnäs berättar att sen senast Vägen ut hörde av dem (se vägen ut #1–2021) har renoveringen av föreningslokalerna blivit klara. Innan dess har de dock fortsatt haft aktiviteter utanför lokalerna samt haft kontinuerlig kontakt med ungdomarna.

Angående vi-känslan känner Elvis att det är mest föreningarna i närområdet han har kontakt med.

– Man behöver man jobba på det. Men sådana saker kommer inte av sig själv, utan alla måste bidra, säger Elvis. 

Till sist kan vi, liksom resan återvände till Södertälje, passa på att nämna några ord om Södertälje lokalförening. Unga KRIS Södertälje har haft uppskattade besök till Stockholm, bland annat på Gröna Lund och bad på Södermalm. Snart kommer det bli full aktivitet även på huset på Övre Torekällgatan, med en nyrenoverad musikstudio och ett ungdomsrum, fullt utrustad med dj-bås. 

Med det sagt, hoppas vi på Unga KRIS att er sommar varit lika trevlig som vår. Vi närmar oss hösten, men vi går ändå mot ljusare tider. 

Matthias Matsson

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *