LSD

Hallucinationer ändrar syn, hörsel, lukt, känselintryck och personens verklighetsuppfattning. Missbrukaren kan se och höra saker som en icke påverkad person inte upplever. Droger som ger hallucinationer kallas för hallucinogener.

Historia

LSD framställdes första gången 1938 av en schweizisk kemist, men det var inte förrän fem år senare som samma kemist av misstag fick i sig en dos av 25 mikrogram av LSD som effekten upptäcktes. 1947 började drogen tillverkas av företaget Sandoz. Under 50-talet experimenterade CIA också med drogen på sina anställda samt på amerikanska soldater, ofta utan deras vetskap eller samtyckte. Under 60-talet började också kända personer som författaren Aldous Huxley att förespråka att drogen skulle användas av fler. Den blev också en central del av 60-talets motrevolution och fler och fler hippies och personer i den alternativa rörelsen använde drogen öppet till dess att den blev olaglig i USA 1968. Dock använde flera stora popband som The Beatles drogen flitigt och den gav upphov till bland annat psykedelisk och acid rock. I Sverige är drogen olaglig från och med 1971.

Vad är då LSD?
LSD är en av de starkaste, sinnesförändrande kemikalier som finns. Den tillverkas från lysergsyradietylamid, som finns i mjöldryga, en svamp som växer på råg och andra sädesslag. Det produceras i kristallform i illegala laboratorier, huvudsakligen i USA. Dessa kristaller omvandlas till en vätska för att sedan distribueras. Den är luktfri, färglös och med en svagt bitter smak.

Gatunamn och utseende
LSD är även känd som ”syra”, men har många andra namn, säljs LSD på gatan som små tabletter (”microdots”), kapslar eller gelatinrutor (”window panes” – fönsterrutor). Det finns i huvudsak fyra former av LSD: små piller eller “mikrotabletter”, doserade sockerbitar och “blotters” eller “frimärken” bestående av små läskpappersbitar med oftast en droppe av drogen och klar vätska med LSD. På läskpappret brukar det ofta vara små symboler och figurer i grälla färger som till exempel fredsmärken, elefanter, “psykedeliska djur”, och smileys. En mycket liten del av mikrotabletterna är ren LSD. Ibland droppas det på absorberande papper som sedan delas upp i små fyrkanter som prytts med symboler eller seriefigurer (”loony toons”). Men oavsett i vilken form det används, leder det LSD-användaren till samma ställe – en allvarlig avskildhet från verkligheten.

LSD påverkar framförallt hjärnan och psyket. Det är inte ovanligt att du får ångest, panik eller paranoia. Många får också olika typer av psykiska problem, allt ifrån psykoser och depressioner till personlighetsstörningar. En liten andel av de som använder LSD drabbas av flashbacks eller återtrippar. Veckor eller till och med månader efter att du använt LSD kan du få en rusliknande effekt, upplevelsen av ruset kommer helt enkelt tillbaka. Det kan komma spontant eller triggas av andra droger som alkohol, av stress eller utmattning. Vad en flashback beror på är fortfarande ett outforskat område.

“Bad tripps och tripps”
LSD är en mycket kraftig drog. Ett gram rent LSD räcker till mer än tio tusen doser, Användare kallar en LSD-upplevelse för en ”tripp”, som varar omkring tolv timmar. Hallucinationerna man får kan upplevas som fantastiska, men de kan även ge s.k. “Bad Trips”. Vilken effekt drogen ger beror ofta på den sinnesstämning som personen befinner sig i och på omgivningen. En “Bad Tripp” kan innebära ruskiga hallucinationer med ångestladdade och känslomässigt jobbiga upplevelser. Detta har lett till många skador och även dödsfall.

“Flashbacks”
LSD fastnar i kroppens fettvävnad och kan ge s.k. flashbacks. Vad som då händer är att LSD lossnar från kroppens fettvävnad och kommer ut i systemet igen, personen kan då helt plötsligt få en hallucination.

Kännetecken på folk som tagit LSD

  • Förstorade pupiller
  • Ökad hjärtklappning
  • Illamående
  • Yrsel
  • Frossa
  • Kraftiga humörsvängningar
  • Förvirrat beteende
Källor:
se.drugfreeworld.org/drugfacts/lsd.html
www.beroendecentrum.se/fakta/droger/lsd-och-andra-hallucinogener/
drugnews.nu/drogfakta/narkotika/lsd/
www.drogportalen.se/lsd/

Comments are closed.