Lifestory


TV4 Play: Jacob relegerades i åttan

“Sökte sig till kriminella: ”Där behövde jag inte betyg” I inslaget får ni ta del av vår ordförande Jacobs berättelse och höra mera om vilka tydliga riskfaktorer som finns för att hamna i tung kriminalitet.TV4 Nyheterna har gjort en granskning som visar att det finns ett tydligt samband mellan att inte gå klart skolan och att hamna i grov kriminalitet. Jacob som har två långa fängelsestraff för rån och våldsbrott bakom sig, menar att problemen började tidigt med en strulig familjesituation.

Han hittade drogerna i högstadiet. I åttan, efter att ha kommit påverkad till skolan flera gånger, stängdes han av.– Jag har inte gått klart grundskola eller gymnasiet. Det gjorde att jag drogs till den där miljön där jag inte behövde betyg och sådär, säger han till TV4. TV4:s granskning visar att bara 18 av 102 unga åtalade och dömda för mord, mordförsök och grova vapen- och narkotikabrott hade fullständiga betyg från grundskolan. Jacob lärde sig att skriva och läsa under tiden i fängelse. Sen har han utbildat sig till behandlingsassistent. Idag är han vår förbundsordförande. 💙🙏

Klicka här för att komma till klippet!

Saker du aldrig vågat fråga en före detta kriminell!

Se vår ordförande Jacob Fraiman i programmet Tänk Till från UR. Här svarar han på frågor tillsammans med Nour Habib, grundare till föreningen Trygg Rätt, som också arbetar med att få ut ungdomar ur kriminella kretsar. “Saker du aldrig vågat fråga en fd kriminell. ” 🙌❤🎤

Med Unga KRIS hjälp till bättre mående och filmkarriär

Navid har gått en lång väg, från tonår präglade av psykisk ohälsa, till att ha en karriär inom film och att hjälpa andra ungdomar. Och det var med Unga KRIS hjälp som intresset för skådespeleri väcktes. 

Det är vacker vinterdag när Navid besöker huset på Övre Torekällgatan i Södertälje, där Unga KRIS huvudkontor ligger. Minnen väcks till liv när han pratar med Unga KRIS ordförande Jacob Fraiman som han träffade första gången på dennes muckfest 2013. Navid kom till Unga KRIS i början av 2010 talet, när han bara var 13–14 år. Då hade han som många andra ungdomar problem med psykisk ohälsa.

Killen var Anders Eriksson, Unga KRIS dåvarande ordförande. Tillsammans med Jacob och flera andra fick Navid stöttning och började hänga med på många aktiviteter hos dåvarande Unga KRIS 08: gick på bio, spelade fotboll och bowling, åt ute. Inte minst fick Navid för första gången prova på att skådespela.

Jacob tar upp mobilen och visar några musikvideor där Navid och flera andra Unga KRIS-medlemmar deltog tillsammans med Anders Erikssons rappar-alias A.E. I Där ljudet ekar ser vi bleka vampyrer ströva runt i förortsnatten. Låten Pansarutrustning handlar om machokultur och Jacob visar en scen där Navid, Anders och Jacobs karaktärer hamnar i ett bråk. Navid deltog också i Thandiwes musikvideo Going down.

– Första gången var det väldigt pirrigt och nervöst. Men sen blir man ju kameravan. Det är en obeskrivbar känsla att stå framför kameran, skådespela och få ut sina känslor. Det är fantastiskt, roligt och kul, säger Navid.

Navid växte upp på södra sidan av Stockholm. Han säger att han hade en bra och trygg uppväxt, men att skolan var svår. När han blev äldre fick han svårare att hänga med, sitta stilla och han blev mer trotsig. Han säger att det fanns lite förståelse för hans situation. Att han inte fick det stöd han behövde. 

– Det var mest tal om ”varför vill han lära sig? Varför vill han inte lyssna? KRIS hjälpte mig komma upp på fötter igen. De lyfte mig när jag behövde det. Jag är tacksam för att de brydde sig om mig, när ingen annan brydde sig om mig, säger Navid. 

Navid får frågan hur man tar sig ur de mörka tankarna när man mår dåligt.

– Det beror på hur man jobbar med sig själv. Hur man utvecklas som människa. Att man inte fastnar på den här negativa banan, att man väljer sin egen väg i stället. Att man känner sig stolt över den man är och var man kommit ifrån, säger Navid.

Nu går Navid helhjärtat för att gå in i skådespelaryrket. Det började med statistroller, till att senare få flera roller i kortfilmer.

– Man har utvecklats. Man har fått mer jobb, man har blivit igenkänd, något som är jättekul, säger Navid.

Just nu spelar Navid i en serie kombinerade musikvideor och kortfilmer med rapparen och barndomsvännen Dylan. I del tre (Förlåt) och fyra (Karma) spelar han huvudrollen, den senare kommer släppas under juli. 

Navid säger att det är uppskattade videor hos ungdomar, eftersom de visar verkligheten på gatan. Han säger att filmens budskap är att det finns en väg ut. Frågan är: Vill du ta den vägen?

– Vi har fått väldigt många känslosamma reaktioner. Det är jättekul att folk kan se på det här och relatera. Jag är sjukt stolt över att vara med i en sådan video. Det har varit en fantastisk resa, säger Navid.

I ett inlägg Instagram skriver Dylan om tanken med filmerna:

–Detta är rakt av konst från betongen. (…) Syftet och tanken med kortfilmerna och Part IV (”Karma”) är att försöka förebygga allt våld som händer på våra gator. Vi vill inte glorifiera utan i stället berätta verkligheten och främst inspirera och vägleda ungdomar och andra som känner någon slags någon sorts utanförskap.

Utöver skådespelaryrket jobbar Navid som avlösare och ledsagare, med andra ord jobbar han med ungdomar som har det svårt.  Han säger att hjälpen han fick från Unga KRIS tar han med sig i det arbetet. Han har som sagt jobbat med sitt mående, vilket blir viktigt i skådespelarbranschen där den hårda konkurrens gör att man måste ha gott självförtroende.

–Får man inte en roll så söker man bara vidare. Man måste ha tålamod och vara ödmjuk. Man får inte ge upp, säger Navid.

Det var ett tag sen du engagerade dig i Unga KRIS. Skulle du ändå säga att du är en Unga KRIS:are?

–Absolut. KRIS finns fortfarande i mig. Om det är ungdomar som har det svårt kan jag skicka dem till KRIS. Där är de trygga. Där kan de bygga upp någonting, säger Navid som gärna ser mer engagemang för att hjälpa KRIS och Unga KRIS målgrupp. 

Navid säger att han vill tacka alla som hjälpt honom. Hans föräldrar, Anders, Jacob och alla andra under hans resa i KRIS. Samt alla som hjälp honom inom filmbranschen. Han säger att han vill ge en stark eloge till KRIS och Unga KRIS. Att han uppskattar den kraft KRIS är i samhället för att få människor som på olika sätt hamnat snett att finna sig själva. Finna sina drömmar och vad de vill bygga upp.

– Det finns alltid människor med missbruk, kriminalitet och dålig bakgrund som behöver hjälp. Då är det väldigt bra att ni hjälper dem. Det tycker jag är väldigt fint. Det behövs mer sådana eldsjälar i samhället.  

Som avslut har han något att säga de unga läsarna:

–Sluta aldrig tro på dig själv. Du kan bli vad du vill. Det finns en väg ut. Det finns något som du kan bygga upp själv. Du kan bygga upp din egen väg.

Matthias Matsson

Bilderna är tagna på Navid, Jacob Fraiman och Anders Eriksson

Johanna drogs in i kriminaliteten.

Johanna från Unga Kris Gävle där hon arbetar som projektledare intervjuas i Gefle Dagblad där hon berättar hon hur hon drogs in i kriminaliteten samt hur hon tog sig ut. I artikeln berättar hon att hon vill hjälpa andra i samma problematik i Gävle.

Klicka här för att komma till artikeln

Uppdrag granskning – Det är en jävla fasad alltihop

Våran förbundsordförande Jacob Fraiman intervjuas av SVT uppdrag granskning. Här får ni ett litet utdrag från intervjun. Länk till artikeln finns nedan.

Länk till artikeln

Redan som barn började Jacob Fraiman, 42, begå brott. Under flera år ville han bryta den kriminella banan, men utan framtidsdrömmar och pressad av vänner dröjde det länge innan livet vände. I dag jobbar han förebyggande mot droger och kriminalitet bland unga.

Jacob Fraiman gästar Beroendepodden

Beroendepodden
2 tim
Avsnitt: 80
Gäst: Jacob Fraiman
Ämne: Nykter alkoholist/narkoman och före detta kriminell. 
Jacob Fraiman i från Unga KRIS i Södertälje lever sedan 8 år tillbaka som nykter alkoholist/narkoman och dessutom f.d. livsstilskriminell. I dagens avsnitt av Beroendepodden delar Jacob med sig av sitt liv, hur det var, vad som hände och om hur livet ser ut idag. 7 År gammal kom Jacob tillsammans med sin familj till Sverige från Chile. De kom hit för att få ett nytt och tryggare liv, men så blev det inte. Jacobs liv var allt annat än tryggt då han växte upp med en kriminell och missbrukande fader och en medberoende mor. Han lärde sig hemifrån att kriminalitet var deras väg att gå, vilket bidrog till att Jacob själv sedermera kom in på en brottslig livsstil. Kriminaliteten kom in i hans liv före både alkohol och droger. Det ena ledde till det andra och det slutade för Jacob som för så många andra, Jacob hamnade bakom galler. Men tack vara mycket stöd, 12 stegsprogram och KRIS (kriminellas revansch i samhället) så lyckades Jacob bryta sitt destruktiva liv och istället skapa en bättre tillvaro 

Klicka in här för att komma till avsnittet!

Föreläsning Jacob Fraiman

VÄLKOMMEN TILL FÖRELÄSNING MED
Jacob Fraiman
från KRIS

VAR?
Lördagen den 29 september 14.30 – 16.30
Församlingshemmet, Järna

Jacob Fraiman från KRIS Kriminellas Revansch i Samhället, föreläser utifrån egen erfarenhet hur vi kan ändra på ett kriminellt beteende och bryta ett missbruk. Under föreläsningen ges möjlighet till samtal med medarbetarna från KRIS/ Unga KRIS.
Temat är: ”Vägen till kriminalitet – Vägen ut – Insikt.” Järna – Vårdinge pastorat i samarbete med KRIS i Södertälje. Föreläsningen är kostnadsfri.
Kontaktperson: Diakon Jenny Heickell.

JÄRNA – VÅRDINGE PASTORAT